Zastosowanie kwasu elagowego u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS)
Jakiś czas temu w jednym ze swoich wpisów przedstawiłem wyniki badania, w którym po raz pierwszy oceniono wpływ suplementacji kwasem elagowym na parametry metaboliczne i hormonalne u kobiet z PCOS (1). Wyniki tego badania wskazywały, że kwas elagowy może mieć ciekawy potencjał terapeutyczny u kobiet z PCOS. Przypomnę, że kwas elagowy to polifenol, który występuje naturalnie w znacznych ilościach w niektórych owocach i orzechach, takich jak owoce granatu, maliny, truskawki, orzechy włoskie i pekany.
W tym artykule przedstawię wyniki kolejnego badania, dotyczącego zastosowania kwasu elagowego (2). Tym razem pod kątem poprawiania jakości snu i łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych u osób z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS).
Zdjęcie: canva.com
Biorące udział w badaniu osoby przyjmowały dziennie przez 8 tygodni suplement zawierający 180 mg kwasu elagowego lub placebo.
Dodatkowo uczestnicy zostali poproszeni o niewprowadzanie zmian w swojej zwyczajowej diecie i aktywności fizycznej.
Spożycie makro- i mikroskładników oceniono na podstawie 3-dniowego bieżącego notowania.
Co wykazano:
Po 8 tygodniach w grupie stosującej suplement zawierający kwas elagowy odnotowano istotną poprawę łącznego wyniku skali Kwestionariusza Jakości Snu Pittsburgh (ang. Pittsburgh Sleep Quality Index, PSQI) oraz wyników dla następujących komponentów: długość trwania snu, czas zasypiania, wydajność snu, zaburzenia snu, częstość używania leków nasennych, zaburzenia funkcjonowania podczas dnia i subiektywna jakość snu.
Jednocześnie po 8 tygodniach w grupie stosującej suplement zawierający kwas elagowy zaobserwowano istotną poprawę łącznego wyniku skali nasilenia objawów IBS (ang. IBS severity score, IBSSS) oraz wyników dla następujących komponentów: ból brzucha, wzdęcie brzucha, niezadowolenie z wypróżnień, gazy jelitowe i uczucie przelewania/bulgotania w brzuchu.
W grupie placebo nie odnotowano istotnych zmian dla łącznych wyników skali PSQI i IBSSS oraz wyników dla wymienionych komponentów.
Nie odnotowano różnic w spożyciu energii, białka, węglowodanów, tłuszczu oraz nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a także błonnika pokarmowego, witaminy C, witaminy E i selenu między grupami przed rozpoczęciem badania i na koniec badania. Podobnie nie stwierdzono różnic w poziomie aktywności fizycznej między grupami przed rozpoczęciem badania i na koniec badania.
Zarówno w grupie interwencyjnej, jak i placebo nie odnotowano zamian w parametrach antropometrycznych.
Podczas trwania badania u żadnej z osób biorących udział w badaniu nie zaobserwowano również skutków ubocznych związanych z suplementacją kwasem elagowym.
Wnioski:
Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że suplementacja kwasem elagowym może mieć korzystny wpływ na jakość snu i przyczyniać się do złagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych u osób z IBS, co prawdopodobnie jest związane z silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi kwasy elagowego.
Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna on-line, wybierz odpowiednią dla siebie zakładkę: Współpraca – Osoby ćwiczące rekreacyjnie lub Współpraca – Sportowcy.
Źródła:
1) Kazemi i wsp. 2021. Randomized double blind clinical trial evaluating the Ellagic acid effects on insulin resistance, oxidative stress and sex hormones levels in women with polycystic ovarian syndrome. J Ovarian Res. 14: 100.
2) Mirzaie i wsp. 2021. Improving Effect of Ellagic Acid on Sleep Quality and Gastrointestinal Symptoms in Patient With Irritable Bowel Syndrome: Randomized Double-Blind Clinical Trial. Turk J Gastroenterol. 32:937-944.
udostępnij: