Dr Łukasz Kowalski
  • Home
  • O mnie
  • Współpraca
    • Osoby ćwiczące rekreacyjnie
    • Sportowcy
  • Opinie
  • Artykuły
  • Kontakt
Dr Łukasz Kowalski
  • Home
  • O mnie
  • Współpraca
    • Osoby ćwiczące rekreacyjnie
    • Sportowcy
  • Opinie
  • Artykuły
  • Kontakt

Ekstrakt z żurawiny poprawia skład mikrobioty jelitowej

23 stycznia 2025 | Łukasz Kowalski

W jednym z niedawno przeprowadzonych badań bogaty w polifenole i oligosacharydy ekstrakt z żurawiny zaledwie po 4 dniach stosowania u zdrowych osób okazał się mieć silne bifidogenne działanie. Ponadto przyczynił się do zwiększenia liczby bakterii produkujących maślan, takich jak Clostridium i Anaerobutyricum oraz zmniejszenia liczby bakterii Bacteroides (1).

Zdjęcie: canva.com

Uczestnicy stosowali 2 kaps. ekstraktu z żurawiny na dzień, uzyskane z 60 g świeżej żurawiny.

Żurawina stanowi bogate źródło związków polifenolowych, włączając kwasy fenolowe, antocyjany i flawonole.

Związki polifenolowe są słabo wchłaniane w jelicie cienkim (< 10%) a co za tym idzie rosnąca liczba dowodów wskazuje, że wywierają korzystny wpływ na zdrowie poprzez pozytywne modulowanie składu mikrobioty jelitowej. Jednocześnie mikrobiota jelitowa wytwarza ze związków polifenolowych szereg biodostępnych i potencjalnie bioaktywnych metabolitów.

Ponadto autorzy omawianego badania zwrócili uwagę, że żurawina zawiera duże ilości oligosacharydów, które mogą również mieć korzystny wpływ na skład mikrobioty jelitowej.

W badaniach na modelach zwierzęcych wykazano, że podaż ekstraktu z żurawiny przyczynia się do zwiększenia liczby bakterii Akkermansia muciniphila, co jednak nie zostało potwierdzone w omawianym badaniu (prawdopodobnie ze względu na zbyt krótki czas interwencji).

Wnioski

Bogate w polifenole i oligosacharydy ekstrakty z żurawiny mogą mieć korzystny wpływ na skład mikrobioty jelitowej, co wymaga potwierdzenia w kolejnych badaniach z udziałem osób zdrowych, ale również pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) i nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (IBD).

Spis piśmiennictwa:

1) Lessard-Lord i wsp. 2024. Short term supplementation with cranberry extract modulates gut microbiota in human and displays a bifidogenic effect. NPJ Biofilms Microbiomes. 10:18.



udostępnij:

Bądźmy w kontakcie

Zapisz się na newsletter, żeby otrzymywać informacje o najnowszych artykułach i nadchodzących szkoleniach.

Zapoznałem się z Polityką prywatności i ją akceptuję

NAWIGACJA

  • Home
  • O mnie
  • Opinie
  • Artykuły
  • Kontakt

Współpraca

  • Osoby ćwiczące rekreacyjnie
  • Sportowcy

  • Polityka prywatności

SZUKAJ

Copyright © 2019 Dr Łukasz Kowalski. Wszelkie prawa zastrzeżone.