Sposób żywienia i suplementacja wysokiej klasy siatkarzy
W swoich poprzednich artykułach przedstawiłem wyniki badań, w których oceniono sposób żywienia siatkarek grających w dywizji I NCAA oraz siatkarek rywalizujących w najwyższej klasie ligowych rozgrywek w Polsce (1, 2, 3, 4).
Niedawno zostały opublikowane wyniki badania przeprowadzonego przez Kanadyjskich naukowców, w którym oceniono sposób żywienia wysokiej klasy siatkarzy, którzy w trakcie trwania badania przygotowywali się do eliminacji do Igrzysk Olimpijskich (5).
Zdjęcie: canva.com
Średnie spożycie energii u badanych siatkarzy wynosiło 3034 kcal/dzień (33 kcal/kg masy ciała/dzień) i było niższe od zalecanego (40-70 kcal/kg masy ciała/dzień) aż u 78% badanych siatkarzy. Badani siatkarze spożywali średnio 325 g węglowodanów/dzień (3,5 g węglowodanów/kg masy ciała/dzień), podczas gdy zalecana ilość dla tego makroskładnika przyjęta przez autorów badania wynosiła 5-7 g/kg masy ciała/dzień. W związku z czym większość badanych siatkarzy (83%) spożywało niższe od zalecanych ilości węglowodanów. Równocześnie znaczna część badanych siatkarzy (33%) spożywała niższe od zalecanych ilości białka. Zalecana ilość białka przyjęta przez autorów badania wynosiła: 1,6 g/kg masy ciała/dzień.
Ponadto znaczna część badanych siatkarzy (28-67%) spożywała niższe od zalecanych ilości błonnika pokarmowego, witamin B1, B3, B12, A, D i E oraz folianów, magnezu, cynku i wody.
W ramach programu suplementacji koordynowanego przez członków reprezentacyjnego sztabu szkoleniowo-medycznego badani siatkarze przyjmowali następujące suplementy: witamina D, izolowane źródła białka oraz suplementy stanowiące źródło białka, węglowodanów i elektrolitów. Ponadto we własnym zakresie badani siatkarze stosowali batony dla sportowców oraz suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 i monohydrat kreatyny.
Pomimo suplementacji suboptymalny stan zaopatrzenia organizmu w witaminę D odnotowano u 14% badanych siatkarzy. W artykule nie zostały zamieszczone informacje w jakich dawkach badani siatkarze przyjmowali witaminę D.
We wcześniej przeprowadzonych badaniach z udziałem siatkarek grających w dywizji I NCAA oraz siatkarek rywalizujących w najwyższej klasie ligowych rozgrywek w Polsce również odnotowano niższe od zalecanego spożycie energii i węglowodanów oraz niektórych witamin i składników mineralnych (1, 2, 3, 4).
W jednym ze swoich poprzednich artykułów odnośnie żywienia siatkarek i siatkarzy zwróciłem uwagę, że czołowe kluby rywalizujące w najwyższych klasach ligowych rozgrywek we Włoszech, takie jak Cucine Lube Civitanova, Leo Shoes Modena i Igor Gorgonzola Novara mają dietetyków sportowych w swoich sztabach szkoleniowych. Większość reprezentacji i klubów siatkarskich nie ma jednak dietetyków sportowych w swoich sztabach szkoleniowych. Brak dietetyków sportowych w sztabach szkoleniowych reprezentacji i klubów siatkarskich prawdopodobnie jest głównym czynnikiem sprawiającym, że znaczna część siatkarek i siatkarzy nie wykorzystuje szeregu wskazówek płynących z aktualnych publikacji naukowych dotyczących żywienia w sporcie.
Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna on-line, wybierz odpowiednią dla siebie zakładkę: Współpraca – Osoby ćwiczące rekreacyjnie lub Współpraca – Sportowcy.
Źródła:
1) Valliant i wsp. 2012. Nutrition education by a registered dietitian improves dietary intake and nutrition knowledge of a NCAA female volleyball team. Nutrients. 4:506-16.
2) Toohey i wsp. 2018. Effects of Probiotic (Bacillus subtilis) Supplementation During Offseason Resistance Training in Female Division I Athletes. J Strength Cond Res. Jun 26.
3) Danh i wsp. 2020. Assessment of Dietary Intake, Body Composition and Sports Nutrition Knowledge of NCAA Division I Female Collegiate Volleyball Players. Curr Dev Nutr. 4(Suppl 2): 1751.
4) Zapolska i wsp. 2014. Assessment of nutrition, supplementation and body composition parameters on the example of professional volleyball players. Rocz Panstw Zakl Hig. 65:235-42.
5) Sesbreno i wsp. 2021. Elite Male Volleyball Players Are at Risk of Insufficient Energy and Carbohydrate Intake. Nutrients. 13:1435.
udostępnij: