Spożycie energii i makroskładników w grach zespołowych
Wnioski z systematycznej pracy przeglądowej opublikowanej w maju tego roku w czasopiśmie Nutrients wskazują, że zawodniczki i zawodnicy gier zespołowych rywalizujący na poziomie profesjonalnym i semi-profesjonalnym w dniach treningowych i w czasie zawodów zazwyczaj dostarczają niższe od zalecanych ilości energii i węglowodanów (1). Z kolei spożycie białka i tłuszczów w większości przeanalizowanych badań przekraczało zalecane ilości. W publikacji przeanalizowano wyniki 21 badań z udziałem 511 zawodniczek i zawodników uprawiających piłkę nożną, futbol australijski, rugby union, hokej na lodzie, koszykówkę na wózkach, futbol amerykański, piłkę ręczną, siatkówkę i rugby league.
Zdjęcie: fotolia.com
Autorzy zwrócili uwagę, że w ostatniej dekadzie opublikowano 17 stanowisk i publikacji zawierającymi rekomendacje dietetyczne opracowanych przez międzynarodowe organizacje sportowe, takie jak Międzynarodowy Komitet Olimpijski (ang. International Olympic Committee, IOC), Amerykańskie Towarzystwo Medycyny Sportowej (ang. American College of Sports Medicine, ACSM) i Międzynarodowe Towarzystwo Żywienia w Sporcie (ang. International Society of Sports Nutrition, ISSN). Spożycie energii oraz makro- i mikroskładników w przeanalizowanych badaniach zostało skonfrontowane przede wszystkim ze stanowiskami i publikacjami zawierającymi rekomendacje dietetyczne wymienionych organizacji.
W jednym z ciekawszych badań przeanalizowanych we wspomnianej systematycznej pracy przeglądowej siatkarki grające w jednej z drużyn uniwersyteckich dywizji I NCAA dostarczały 1756,0 ± 557,5 kcal/d, podczas gdy ich oszacowane zapotrzebowanie energetyczne wynosiło 3162 ± 421,3 kcal/d (2). Ponadto biorące udział w badaniu siatkarki dostarczały 3,08 ± 1,1 g węglowodanów/kg/d i 0,9 ± 0,3 g białka/kg/d, podczas gdy zalecane ilości dla tych makroskładników przyjęte przez autorów badania były następujące: 6–10 g węglowodanów/kg/d i 1,2–1,7 g białka/kg/d. Po 4 spotkaniach z dietetykiem u badanych siatkarek odnotowano zwiększenie spożycia energii (do 2178,4 ± 491,8/d), węglowodanów (do 4,15 ± 1,3 g/kg/d) i białek (do 1,14 ± 0,3 g/kg/d). Badanie zostało przeprowadzone w przerwie międzysezonowej.
Można przypuszczać, że obecnie spożycie energii i makroskładników przez siatkarki grające w drużynach uniwersyteckich dywizji I NCAA jest bardziej zbliżone do zalecanych ilości, gdyż wyniki przedstawionego badania zostały opublikowane w 2012 r. Niemniej jednak przypuszczenia tego nie wspierają wyniki badania opublikowanego w poprzednim roku, w którym kobiet grające w siatkówkę i piłkę nożną w drużynach uniwersyteckich dywizji I NCAA w przerwie międzysezonowej przy 6 sesjach treningowych w tygodniu (3 sesje specyficzne dla uprawianej dyscypliny i 3 sesje treningu siłowego) dostarczały około 1800 kcal/d. Wyniki tego badania przedstawiłem szczegółowo w jednym ze swoich poprzednich artykułów: „Wpływ suplementacji probiotykiem (Bacillus subtilis DE111) na skład ciała i wydolność u kobiet uprawiających siatkówkę i piłkę nożną.”
Ponadto w badaniu przeprowadzonym w Polsce, którego wyniki zostały opublikowane w 2014 r. siatkarki rywalizujące na poziomie profesjonalnym dostarczały 1909,6 ± 560 kcal/d przy oszacowanym zapotrzebowaniu energetycznym 3200 kcal/d (3). Zaobserwowano również niższe od zalecanego spożycie wraz z dietą: białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia, witaminy K, witaminy C i folianów.
Nieadekwatna do potrzeb podaż energii może prowadzić do pogorszenia zdolności wysiłkowych, ubytku beztłuszczowej masy ciała i masy kostnej, zwiększenia ryzyka rozwinięcia symptomów przetrenowania i zwiększenia ryzyka kontuzji oraz zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego i zaburzeń gospodarki hormonalnej. Z tego względu zaspokojenie potrzeb energetycznych powinno stanowić priorytet zarówno dla samych zawodniczek i zawodników gier zespołowych, jak również dla współpracujących z nimi dietetyków.
Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna, wybierz odpowiednią dla siebie zakładkę: Współpraca – Osoby ćwiczące rekreacyjnie lub Współpraca – Sportowcy.
Źródła:
1) Jenner i wsp. 2019. Dietary Intakes of Professional and Semi-Professional Team Sport Athletes Do Not Meet Sport Nutrition Recommendations-A Systematic Literature Review. Nutrients. 23;11.
2) Valliant i wsp. 2012. Nutrition education by a registered dietitian improves dietary intake and nutrition knowledge of a NCAA female volleyball team. Nutrients. 4:506-16.
3) Zapolska i wsp. 2014. Assessment of nutrition, supplementation and body composition parameters on the example of professional volleyball players. Rocz Panstw Zakl Hig. 65:235-42.
udostępnij: