Wpływ orzechów na funkcje seksualne u zdrowych mężczyzn
Zasób badań, w których oceniono wpływ konsumpcji orzechów na funkcje seksualne u mężczyzn jest w tej chwili ograniczony. Do niedawna w tym zakresie za najbardziej interesujące można było uznać badanie przeprowadzone przez tureckich naukowców, w którym wykazano, że wprowadzenie do diety dużych ilości (100 g/d) orzechów pistacjowych po 3 tygodniach przyczyniło się do poprawy punktacji we wszystkich domenach Międzynarodowego Wskaźnika Funkcji Erekcyjnej (International Index of Erectile Function, IIEF) u mężczyzn z zaburzeniami erekcji (1). Międzynarodowy Wskaźnik Funkcji Erekcyjnej to kwestionariusz zawierający pytania dotyczące 5 domen (osiągania erekcji, odczuwania orgazmu, popędu seksualnego, satysfakcji ze stosunku seksualnego i ogólnej satysfakcji z życia seksualnego).
W poprzednim roku zostały opublikowane wyniki kolejnego, znacznie większego badania przeprowadzonego przez hiszpańskich naukowców, w którym oceniono wpływ konsumpcji orzechów na funkcje seksualne u zdrowych mężczyzn (2).
Zdjęcie: 123rf.com
Uczestnicy tego badania (mężczyźni w wieku 18-35 lat) zostali przydzieleni do jednej z dwóch grup:
1) Stosująca dietę zachodnią i spożywająca 60 g orzechów na dzień (30 g orzechów włoskich, 15 g migdałów i 15 orzechów laskowych)
2) Stosująca dietę zachodnią i unikająca konsumpcji orzechów
Do oceny zmian w funkcjach seksualnych wykorzystano kwestionariusz IIEF. Dodatkowo ocenie poddano parametry funkcji śródbłonka: stężenia tlenku azotu i E-selektyny.
Co wykazano:
Po 14 tygodniach w porównaniu do grupy kontrolnej, w grupie spożywającej orzechy odnotowano poprawę funkcji orgazmu i zwiększenie popędu seksualnego. Zmiany w punktacji w przypadku pozostałych domen IIEF oraz zmiany w stężeniach tlenku azotu i E-selektyny nie różniły się między grupami.
W grupie spożywającej orzechy w trakcie interwencji wzrosło spożycie tłuszczu ogółem, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zarówno z rodziny omega-3, jaki i omega-6), witaminy E i magnezu. Z kolei w obu grupach zmalało spożycie energii ogółem i błonnika pokarmowego (przy czym, w mniejszym stopniu w grupie spożywającej orzechy).
Wnioski:
Interesujące jest, że w przedstawionym badaniu konsumpcja orzechów przyczyniała się do poprawy funkcji orgazmu i zwiększenia popędu seksualnego u zdrowych mężczyzn. Wpływ różnych rodzajów orzechów na funkcje seksualne może znacząco się różnić. Chociażby z tego względu przydałyby się dalsze badania w omawianym zakresie. Póki co orzechy warto spożywać również z innych względów niż poprawa funkcji seksualnych, o czym pisałem w swoich poprzednich artykułach: „Owoce vs. orzechy – wpływ na wzrost masy ciała, spoczynkową przemianę materii i parametry kardiometaboliczne” oraz „Wpływ orzechów na markery kontroli glikemii”.
Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna, wybierz odpowiednią dla siebie zakładkę: Współpraca – Osoby ćwiczące rekreacyjnie lub Współpraca – Sportowcy.
Źródła:
1) Aldemir i wsp. 2011. Pistachio diet improves erectile function parameters and serum lipid profiles in patients with erectile dysfunction. Int J Impot Res. 23:32-8.
2) Salas-Huetos i wsp. 2019. Effect of Nut Consumption on Erectile and Sexual Function in Healthy Males: A Secondary Outcome Analysis of the FERTINUTS Randomized Controlled Trial. Nutrients. 19;11(6).
udostępnij: