Wpływ orzechów na markery kontroli glikemii
W wielu badaniach wykazano, że orzechy ze względu na zawartość szeregu składników odżywczych i związków bioaktywnych (m.in. jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, błonnik pokarmowy oraz polifenole) posiadają korzystny wpływ na prewencję i leczenie cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Niedawno została opublikowana systematyczna praca przeglądowa i metaanaliza, w której autorzy skoncentrowali swoją uwagę na wpływie orzechów i orzechów ziemnych na markery kontroli glikemii (1). Ostatecznie do analizy włączono 40 randomizowanych kontrolowanych badań z udziałem 2832 osób. Włączone badania trwały od 1 do 12 miesięcy (mediana czasu trwania badań wynosiła 3 miesiące). Badano w nich wpływ orzechów włoskich (12 badań), migdałów (11 badań), orzechów pistacjowych (7 badań), orzechów ziemnych (4 badania), mieszanek orzechów (3 badania), nerkowców (2 badania), orzechów pekan (jedno badanie), orzechów laskowanych (jedno badanie) i oleju z orzechów (jedno badanie). Uczestnicy (zarówno osoby zdrowe, jaki i osoby z cukrzycą typu 2) we włączonych badaniach spożywali orzechy w ilości od 20 do 113 g/d (mediana spożycia wynosiła 52 g/d).
Zdjęcie: fotolia.com
Co wykazano? Konsumpcja orzechów i orzechów ziemnych przyczynia się do zmniejszenia wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR) i stężenia insuliny na czczo. Nie wywiera natomiast wpływu na stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c) i glukozy na czczo.
Wnioski:
Wyniki przedstawionej systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizy wskazują, że konsumpcja orzechów i orzechów ziemnych przyczynia się do poprawy niektórych markerów kontroli glikemii a tym samym może mieć korzystny wpływ na prewencję i leczenie cukrzycy typu 2.
Warto mieć na uwadze, że zasób badań dotyczących wpływu innych orzechów niż włoskie, pistacjowe i migdały na markery kontroli glikemii jest w tej chwili ograniczony. W żadnym z włączonych do analizy badań nie badano wpływu maseł orzechowych. Masła orzechowe mogą mieć również korzystny wpływ na marker kontroli glikemii, ale w tej chwili brakuje badań wspierających takie przekonanie.
Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna, wybierz odpowiednią dla siebie zakładkę: Współpraca – Osoby ćwiczące rekreacyjnie lub Współpraca – Sportowcy.
Źródła:
1) Tindall i wsp. 2019. The effect of nuts on markers of glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 109:297-314.
udostępnij: