Wpływ suplementacji probiotykiem (Bacillus subtilis DE111) na skład ciała i wydolność u kobiet uprawiających siatkówkę i piłkę nożną
Liczne badania wskazują, że probiotyki mogą zmniejszać częstość występowania, czas trwania i nasilenie infekcji górnego odcinka układu oddechowego oraz mieć korzystny wpływ na niektóre markery funkcjonowania układu odpornościowego u osób aktywnych fizycznie (1). Znacznie mniej wiadomo na temat wpływu probiotyków na skład ciała i wydolność fizyczną, zwłaszcza w przypadku zawodniczek i zawodników gier zespołowych. Niedawno zostały opublikowane wyniki badania, w którym oceniono wpływ suplementacji probiotykiem Bacillus subtilis DE111 u kobiet grających w siatkówkę i piłkę nożną w drużynach uniwersyteckich dywizji I NCAA (2).
Zdjęcie: fotolia.com
Uczestniczki zostały przydzielone do jednej z dwóch grup:
– przyjmująca probiotyk Bacillus subtilis DE111 w dawce 5 miliardów CFU (z ang. colony-forming unit, czyli jednostek tworzących kolonię) na dzień
– przyjmująca placebo
W trakcie badania uczestniczki wykonywały treningi siłowe (split górne partie / dolne partie) oraz treningi specyficzne dla uprawianej przez nie dyscypliny. W obu przypadkach sesje treningowe odbywały się 3 razy w tygodniu (w sumie 6 sesji treningowych w tygodniu). Badanie zostało przeprowadzone w przerwie międzysezonowej.
Dodatkowo w trakcie badania uczestniczki zostały zobowiązane do uzupełnienie 3-dniowych dzienniczków bieżącego notowania w dwóch nienastępujących po sobie tygodniach. Pozwoliło to na oszacowanie spożycia energii i makroskładników.
Probiotyk był przyjmowany razem z napojem białkowo-węglowodanowym spożywanym bezpośrednio po treningu lub razem z jednym z posiłków w dniach wolnych od treningu.
Co wykazano:
Po 10 tygodniach w obu grupach odnotowano zbliżony wzrost siły w jednym maksymalnym powtórzeniu (1 RM) w przysiadzie, martwym ciągu i wyciskaniu na ławce prostej oraz zbliżone zwiększenie wysokości wyskoku pionowego. W grupie przyjmującej probiotyk odnotowano większy ubytek poziomu tkanki tłuszczowej (-2,05% vs. -0,2%).
Wnioski:
W przedstawionym badaniu przyjmowanie probiotyku Bacillus subtilis DE111 nie zapewniło przewagi w zakresie zwiększenia siły i wydolności fizycznej u badanych sportsmenek. Pozwoliło jednak na większy ubytek poziomu tkanki tłuszczowej.
W obu grupach uczestniczki spożywały ~1,6 g białka na kg masy ciała/d (włączając 20 g białka spożywane w napoju potreningowym). Nie odnotowano również różnic w spożyciu energii, węglowodanów i tłuszczów miedzy grupami. Niemniej jednak należy podkreślić, że według dzienniczków spożycie energii w obu grupach było niskie (1836,4 vs. 1804,1 kcal/d).
Przedstawione badanie jest pierwszym, w którym oceniono wpływ w suplementacji probiotykiem na skład ciała i wydolność fizyczną u zawodniczek uprawiających siatkówkę i piłkę nożną. Chętnie zobaczyłbym wyniki podobnych badań z użyciem innych szczepów probiotycznych.
Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna, wybierz odpowiednią dla siebie zakładkę: Współpraca – Osoby ćwiczące rekreacyjnie lub Współpraca – Sportowcy.
Źródła:
1) Pyne i wsp. (2015). Probiotics supplementation for athletes – clinical and physiological effects. Eur J Sport Sci. 15:63-72.
2) Toohey i wsp. 2018. Effects of Probiotic (Bacillus subtilis) Supplementation During Offseason Resistance Training in Female Division I Athletes. J Strength Cond Res. Jun 26.
udostępnij: